(NE)Aktuálně - rok 2007

21.9. (1. den po festivalu) - Někdy příště

Je tady loučení. Včera skončil festival Dny vědy a techniky v Plzni 2007. Děkujeme všem reálným i virtuálním návštěvníkům za návštěvu, podporu.

__________________________________________________________

Děkujeme za finanční podporu města Plzně, bez níž by web nemohl vzniknout a nemohl by být ani provozován.

__________________________________________________________

Další Aktuality ročníku 2007 již nečekejte. Sice na webu budeme ještě nějaký čas pracovat:

  • vkládat nové obrázky do Fotogalerie,
  • doplňovat Aktuality z průběhu festivalu (14.-20.9.2007) o postřehy, které nám zasíláte,
  • rozšiřovat sekci Média,

avšak jako celek budou stránky zakonzerovovány. Takový je život. Jak se říká, každý začátek má svůj konec.

Závěrem malá hra - jedna věta od těch, kteří se na přípravě celé akce podíleli a díky kterým jste si mohli hrát, bavit se i poznávat.

A. Křížek (KAT ZČU): V rámci letošních Dnů vědy a techniky jsme situovali svůj stánek na prakticky nejexponovanější místo ve městě, abychom zde seznámili návštěvníky s expozicí motorů, modelů z přírodních materiálů, pohyblivých mechanismů a řadou soutěží spolu s dílnou řemeslných technik.

A. Matas (Bedna, Goada, Kavenu Arakasi): Jestli věda je hravá nebo hravost dělá vědu veselou, nechme zkoumat badatele; její dny prostě byly príma.

A. Pacák (KKE ZČU): Ten, kdo se nepřišel podívat, nikdy neuvěří, kolik různých tváří může věda a technika mít, kolik neuvěřitelných věcí je lidskému oku na první pohled skryto.

D. Růžička (Národní památkový ústav): Dny vědy a techniky v sobě spojily přítomnost s minulostí, krásu i preciznost a staly se krokem k dávnému ideálu Zlatého věku, kdy věda, technika, krása a poezie nerozdělitelně prolnuty kráčely za vytouženým obrazem ideálu dokonalosti.

E. Urbanová (Environmentální centrum Luftnerka): Velká překvapení, mnoho poučení, pravdou ale zůstává - věda je i zábava!

H. Reitspiesová (hlavní tým): Myslím, že zájem, radost, nadšení a spokojenost na straně návštěvníků i vystavovatelů akce Dny vědy a techniky v Plzni je perfektní vizitkou celého projektu.

J. Matějovicová (Pivovarské muzeum): Barevná a živá Plzeň o víkendu, Pivovarské muzeum plné spokojených a bavících se dětí ve všední dny - je totiž velmi potřebné, aby se mladým a malým přibližovala věda zábavným a kreativním způsobem, vždyť právě první dojem bývá tím nejsilnějším.

J. Pradlová (hlavní tým): Závist je neznalost a napodobování je sebevražda - my však hledali sami sebe a byli jsme sami sebou.

J. Soukupová (gymnázium Stříbro): Co všechno nás při Dnech vědy a techniky překvapilo - pěkné počasí, skvělí návštěvníci, množství účastníků, nadšení vystavovatelé, super atmosféra, billboardy na tramvajích a spousta dalšího.

J. Soukupová (Klub malých Debrujárů): Při letošním ročníku Dnů vědy a techniky v Plzni si hráli s vědou a užívali vědu nejen návštěvníci, ale i sami vystavovatelé.

J. Vacek (hlavní tým): Pěkné, zajímavé, poučné - díky všem, kdo se o to zasloužili.

J. Vogeltanz (ZOO Plzeň): Nejen děti se aktivně zastavovaly a vyplňovaly malgašské testíky nebo poznávaly koření, odnášeli si i semenáčky madagaskarských palem, knížky, nebo trička a svým počinem tak přispěli na 20 záchranných projektů přímo v Madagaskaru.

K. Jedlička (KMA ZČU): Geopárty se vydařila - zájemci si vyzkoušeli logickou hru Go, prohlédli řadu tištěných i počítačových map a viděli, jak mohou lhát; ti sportovněji založení vyzkoušeli krátký běh podle letecké mapy.

L. Skálová (Fortech): Spousta lidí a bolavé nohy.

L. Slabá (SPŠ stavební České Budějovice): Chceš-li poznat co je věda, do Plzně si pošli zvěda.

M. Moravec (Středisko volného času Plzeň): Bylo zajímavé pozorovat radost a zvídavé oči nejenom dětských návštěvníků, ale hlavně se s nimi pouštět do debat o tom či onom, jak co funguje.

M. Sobotka (ČEZ): Tahle akce je větším než malým kamínkem v hrázi proti dnes tak módnímu přívalu pověr, neznalosti a strachu z vědění.

M. Železný (KKY ZČU): Virtuální dvojníci, online titulkování a automatické řízení, to jsou úlohy, které měli návštěvníci Dnů vědy a techniky možnost shlédnout na našich expozicích.

P. Drábek (KEV ZČU): Na expozici Elektronické pohony a jejich regulace si četní návštěvníci vyzkoušeli naprogramovat a ovládat vzorové příklady reprezentující moderní aplikace používané v průmyslu, elektrické trakci, ale i v každodenním životě nás všech.

P. Lobaz (KIV ZČU): Když návštěvník stojí u exponátu a volá mobilem: Přijď se podívat, tohle musíš vidět! - je to úžasný pocit jak pro něj, tak pro vystavovatele.

P. Weissar (KAE ZČU): V expozici Elektronika všude kolem nás jsme chtěli ukázat trochu skrytou a trochu i zábavnou a hravou podobu elektroniky, které se prostě nemůžeme vyhnout a která se stále více proplétá naším všedním životem, což si uvědomuje i ta nejmladší generace, pro kterou je to vše již samozřejmostí.

V. Sirotek (KCH ZČU): Viděli jste, co jste ještě neviděli, slyšeli jste, co jste ještě neslyšeli a cítili jste, co jste ještě necítili - nevěříte?, měli jste přijít!

V. V. Vlček (Recepce a Rychlá Rota): Byl jsem šťastný (za sebe i za ostatní vystavovatele), když jsem viděl dospělé, studenty, žáky a děti, jak říkají při odchodu v recepci: Moc se nám to tu líbilo, musíme to říct i našim známým, aby se taky přišli podívat. - teda hlavně to říkali, když jsme je nutili vyplnit evaluační letáček :-)

Z. Štauberová (hlavní tým): Bylo to krásné a bylo toho dost!

__________________________________________________________

Na viděnou na Dnech vědy a techniky v Plzni 2008.

__________________________________________________________

20.9. (7. den) - Houston, chystej přistání.

22:10 - Jdeme na přistání

Byla to rychlá, odvážná, dobrodružná a nespoutaná jízda.

4. září jsme začali pomalu odpočítávat start Dnů, 14.9. jsme pak jak raketa vystartovali. Po řadě týdnů příprav a sedmi dnech konání Dnů se blíží čas návratu na pevnou zem. Houston, chystej nám přistání, zapalujeme brzdící motory. Ať přistání dopadne jakkoli, byl to s vámi pěkný let.

20:00 - Dvě dvacítky

20. 9. 2007 ve 20.00 hodin na parkovišti u Penny Marketu u Gery začíná úplně poslední akce letošního ročníku Dnů vědy a techniky v Plzni.

15:27 - Video

Šikulové technici z katedry technické výchovy ZČU už mají sestříhané a namíchané video své expozice. Zájemci si mohou otevřít na linku zde.

Kdo rychle koná, dvakrát koná. Díky.

15:00 - Poslední uzavřený program

V Plzni Skvrňanech právě začíná poslední uzavřená akce letošních Dnů. A pokud se domníváte, že účastníky jsou školáci, pak se mýlíte. Zájem o vzdělávací programy má i veřejnost. Ta si právě vybírá časy odpolední.

12:18 - Plníme dále web fotkami

Ve Fotogalerii byly doplněny další obrázky z probíhajících akcí. Máte jich k dispozici 560. To je tak vysoké číslo, že si vybere snad každý.

9:55 - Premiéra

Naprostou premiéru na Dnech dnes bude mít Geoseminář začínající v deset hodin v Domě u Zlatého slunce. Navštívili jste někdy seminář konaný v plzeňském podzemí?

8:34 - Dnešní program

Začínáme tolik oblíbeným Světem fyziky v devět hodin a končíme Astronomickým pozorováním po dvacáté hodině. Většinu dnes probíhajících programů jste mohli navštívit již v předešlých dnech. Máme ale jednu novinku. Víte, jakou?

19.9. (6. den) - Největší zájem o výukové programy

19:15 - Přemýšlení o novinkách

Přestože Dnům ještě neodzvonilo, naši dětští vystavovatelé už mají sepsané poznámky, dle kterých chtějí vylepšit svoje expozice v příštím roce. Je vidět, že nám v nich vyrůstají plnohodnotné náhrady. A to je mooooooc dobře.

17:20 - Máme festivalového novorozence!!!!!!!!!!!

Právě v tento den a tento čas se narodilo naše první festivalové dítě. Malý Štěpán měří 52 cm a váží 3,40 kg. Jeho tatínek Miroslav Z. byl zodpovědný za programy katedry obrábění ZČU. Štěpáne, hodně štěstí.

16:08 - Papírová pec

Víte, kde v rámci Dnů můžete vidět papírovou pec? První, kdo pošle odpověď na adresu mlady.sisyfos@seznam.cz, získává tričko.

15:55 - Fotky ze Dnů na dvířkách od skříně

Obrátily se na nás dvě studentky, zda nemáme další fotografie našich dětských tančících robotů. Ty, které jsou k dispozici v naší Fotogalerii prý už mají vylepené ve škole na dvířkách v šatnové skříňce. Protože trocha místa ještě zbývá, pátrají po dalších fotografiích. Máte-li proto někdo z vás fotky tanečníků Electric Boogie, pošlete nám je. Vystavíme je i pro ostatní polepovače skříněk.

14:55 - Výzva pro učitele

Během pátečního dopoledne (14.9.) pobíhaly našimi expozicemi děti, které byly od svých učitelů vybaveny sadou úkolů, otázek a podnětů ke sledování. Víme, že řada učitelů zařadila program Dnů do svých školních projektů. Prosíme takové učitele, aby nás kontaktovali na naší projektové adrese mlady.sisyfos@seznam.cz. Děkujeme.

12:48 - Deset let se nedá vymazat

Listujeme fotografiemi z doby, kdy na katedře matematiky FAV vznikal projekt pro popularizaci vědy a techniky mezi mládeží Mladý Sisyfos. Je fajn, když vidíme, jak tehdejší děti jsou dnes spoluorganizátory Dnů.

10:23 - Sedí na zemi, přemýšlejí a nevnímají okolí

V Pivovarském muzeu probíhá jeden ze třech vzdělávacích programů pro školy. Asi největší odměnou pro jejich autorku Jitku M. musí být věta, kterou řekl jeden z klučičích návštěvníků svému spolužákovi: Tady je to teď mnohem lepší, než když jsem zde byl se třetí třídou.

9:10 - Chválenice mají nejen šikovné hasičky

V nedělních aktualitách jsme psali, jak mistrovský titul v požárním sportu zůstal tady doma. Chválenice však nemají jen šikovné týmy dobrovolných hasiček, ale také šikovné děti. Ty dnes zavítaly na environmentální statek Luftnerka do plzeňské ZOO. Vše je zajímalo. Kromě dvorku a stájí navštívily také opravdovou starou půdu plnou zajímavého technického harampádí.

8:00 - Na pěti místech po Plzni...

... se dnes můžete setkat s vědou a technikou. Podle stavu registrací je patrné, že největší zájem je o výukové programy speciálně připravené pro školy. Proto se dnes za nimi vypravíme.

starší aktuality
co se děje na ulici
co se děje na ulici
co se děje na ulici